Network Printer Sharing

Discussion in 'OT Technology' started by MSTRBKR, Jul 21, 2008.

  1. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    I can use my XP laptop to access a printer over the network that is connected to another XP PC.

    My Vista PC cannot access the printer. Any settings I should have on or off to do this?

    ibP07r0457saysimnotworthytooperatemypc :hsugh:
     
  2. cmsurfer

    cmsurfer ºllllllº

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Messages:
    5,079
    Likes Received:
    0
    Location:
    NJ
    Can you ping the XP machine from the Vista one?
    Can you get to //xp_machine from the Vista one?
     
  3. Vito_Corleone

    Vito_Corleone New Member

    Joined:
    Oct 12, 2003
    Messages:
    29,356
    Likes Received:
    0
    Location:
    Tampa, FL
    Check firewall.
     
  4. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    I tried it with it off. Doesn't work.
     
  5. cmsurfer

    cmsurfer ºllllllº

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Messages:
    5,079
    Likes Received:
    0
    Location:
    NJ
    What are the results of my above post?
     
  6. Peyomp

    Peyomp New Member

    Joined:
    Jan 11, 2002
    Messages:
    14,017
    Likes Received:
    0
    Might you need to install a Vista driver on the XP machine? I tried to share a windows printer to a mac yesterday (failed), and it asked about this at the time I set it up - said I might need to install drivers for other versions on the sharing PC.
     
  7. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    Oh sorry. Somehow missed this post.

    I can ping the XP machine from the Vista one. 4 sent, 4 received.

    Do you mean I should go into my computer and type //xpmachinename into the address bar? Because that doesn't contact it either, same problem as below.

    What is extremely odd is I can see the other computers on the network within network connections. If I double click them it says the host name is invalid.
     
  8. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    I'll look into this.
     
  9. critter783

    critter783 OT Supporter

    Joined:
    Jul 15, 2005
    Messages:
    1,785
    Likes Received:
    0
    Try it again with \\ instead of //
     
  10. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    Tried both.
     
  11. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    I also found some people saying you could access a network printer by adding a local printer and creating a new network port. That didn't work either. Just in case someone suggests that.
     
  12. Peyomp

    Peyomp New Member

    Joined:
    Jan 11, 2002
    Messages:
    14,017
    Likes Received:
    0
    Can you connect to its IP? \\1.1.1.1 or whatever?
     
  13. cmsurfer

    cmsurfer ºllllllº

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Messages:
    5,079
    Likes Received:
    0
    Location:
    NJ
    Sorry... I did have the wrong slashes in there :o

    You will need a Vista printer driver, but the problem is that you can't even connect to the machine...

    Just for kicks, try turning off IPv6 on the Vista machine and see if that clears up the connection issues.
     
  14. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    WOW I can indeed. Now that's interesting.
     
  15. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    I tried the Vista printer driver, but it as you say when it looked for the printer it wasnt there. But as I've just managed to connect to it with 192.168.0.4 I will fiddle about with it, see what I can do.
     
  16. MSTRBKR

    MSTRBKR New Member

    Joined:
    Dec 18, 2007
    Messages:
    7,584
    Likes Received:
    0
    Location:
    Cydonia
    :bowdown: That got it. Connected with 192.168.0.4 and right clicked the HP icon and clicked connect. Job done.

    Cheers guys.
     
    Last edited: Jul 21, 2008
  17. Peyomp

    Peyomp New Member

    Joined:
    Jan 11, 2002
    Messages:
    14,017
    Likes Received:
    0
    Yeah, NetBEAUI and windows browsing via it sucks. But you can usually get there via the IP.
     

Share This Page