Computer freezes when idling

Discussion in 'OT Technology' started by MadEmperor, Dec 2, 2009.

  1. MadEmperor

    MadEmperor meh OT Supporter

    Joined:
    Mar 19, 2004
    Messages:
    4,408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Buffalo, NY
    I just built a new computer about a month ago, and I've had an issue where my main monitor goes black and the computer freezes. Specs:

    i5 quad core 750
    4GB Ram DD3 1600
    750w 80+ Bronze PSU
    Radeon 5870 (previously Radeon 5850)
    Radeon 4350 secondary GPU
    Intel X25 SSD
    ASRock P55 Extreme Mobo
    Windows 7 x64 pro ed

    The freezing happens about once every other day when I'm not gaming. I should note that it never happens when I game, which I do more then site idle just browsing firefox. It has happened when I use just firefox and when I was writing a term paper (thankfully I backed up prior)

    When it freezes the main screen goes black, the 2 remaining screens still have a picture but I can not move the mouse or anything else :wtc:

    I noticed some other small issues:
    If I turned on the Radeon built in OClock even at stock clockrates it would freeze
    Sims 2 would not render sims correctly

    I decided to buy a new video card, at worse it was an excuse to upgrade. The new Radeon 5870 does NOT pixelize and freeze when I use the Overclocking utility, so that's a plus. (I did a complete driver uninstall CCcleaner the works and got the newest drivers)

    The freezing and sims2 problem is still there (I figure Sims2 is just a driver issue that will hopefully be fixed in the future)

    Thoughts on what could be the cause of these Freezes?
     
  2. SeeVinceRun

    SeeVinceRun Currently In Prison OT Supporter

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Messages:
    1,124
    Likes Received:
    0
    Location:
    Kansas City, MO
    Reason for 2nd GPU?

    Edit - Oh I see, lots of screens. Try removing the 4350 and see where that lands you. uninstall completely.
     
  3. sj23

    sj23 Active Member

    Joined:
    Jan 25, 2006
    Messages:
    9,658
    Likes Received:
    0
    Location:
    Parts Unknown
  4. MadEmperor

    MadEmperor meh OT Supporter

    Joined:
    Mar 19, 2004
    Messages:
    4,408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Buffalo, NY
  5. Fase

    Fase Your Face, In A Pickle Jar.

    Joined:
    Apr 6, 2004
    Messages:
    29,540
    Likes Received:
    0
    Location:
    Windsor, Ont, Canada.
  6. MadEmperor

    MadEmperor meh OT Supporter

    Joined:
    Mar 19, 2004
    Messages:
    4,408
    Likes Received:
    0
    Location:
    Buffalo, NY
    I haven't had this issue in about a week now.

    All I changed were these Bios Settins:
    Spreed Spectrum - OFF
    VDroop Compensation - OFF
    Core Voltage Offset +.05v

    I think the mobo was just dropping the voltage TOO LOW when idling. It was showing as low as .8v at idle before, now I am at about .9v at idle and 1.25v full usage.
     

Share This Page