200gig hard drive only showing up as 95 gig???

Discussion in 'OT Technology' started by MR.6690, May 25, 2006.

  1. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    Any ideas whats wrong? I've reformatted a couple of times but that doesn't seem to do anything.
     
  2. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    right click "My Computer" > "Manage" > "Disk Management".

    post a screenshot of the info.
     
  3. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    [​IMG]



    it is a Western Digital WD2000BB 200gig EIDE
     
  4. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    what does it show in BIOS?
     
  5. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    [​IMG]


    This is kinda weird too cause I have formatted it acouple of times.
     
  6. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    the used space is the indexes and for NTFS headers/permission. No NTFS drive will ever be fully "empty"

    That is still less than 0.07% overhead. Very minimal.
     
  7. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    I ran DiskPatch on it and it showed up as 95gigs but that was before a complete scan which I will probably do a little later when I have the time.
     
  8. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston

    oh ya, forgot it was in NTFS
     
  9. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    could it be that one of the platters won't spin up?
     
  10. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    no. Platters are screwed to the same spindle. They either all spin, or none spin. Furthermore, drive sizing information is stored on the PCB, not on the platter.
     
  11. Bona Fide

    Bona Fide Guest

    Even after formatting and the NTFS files, you should still have about 175GB at least. I'd say your disk is corrupt. RMA it?
     
  12. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    well, I did a SMART scan, everything came back fine with no bad sectors.

    When I get some time tonight I was gunna do a full scan with DiskPatch and see what turns up and depending on what I find I might also KillDisc it.
     
  13. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    not the problem.

    what does bios say?
     
  14. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    shows up as 102.4gigs in bios
     
  15. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    drive is bad. RMA.
     
  16. mdaniel

    mdaniel S is for Shiksa

    Joined:
    May 6, 2000
    Messages:
    52,504
    Likes Received:
    315
    Location:
    Northwest Mejicooooooo
    How old is your motherboard?
     
  17. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    RMA?
     
  18. mdaniel

    mdaniel S is for Shiksa

    Joined:
    May 6, 2000
    Messages:
    52,504
    Likes Received:
    315
    Location:
    Northwest Mejicooooooo
    He's saying to return it to the manufacturer or vendor for an exchange.
     
  19. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
  20. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    [​IMG]


    sweet, just fixed it. Thanks for the help guys!!
     
  21. P07r0457

    P07r0457 New Member

    Joined:
    Sep 20, 2004
    Messages:
    28,491
    Likes Received:
    0
    Location:
    Southern Oregon
    what did it end up being?
     
  22. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    I had to install an overlay on the drive.
     
  23. deusexaethera

    deusexaethera OT Supporter

    Joined:
    Jan 27, 2005
    Messages:
    19,712
    Likes Received:
    0
    What's an overlay? I've not heard that term before.
     
  24. MR.6690

    MR.6690 New Member

    Joined:
    Jan 16, 2006
    Messages:
    7,436
    Likes Received:
    0
    Location:
    Boston
    well, I got a boot dos floppy of Western Digital Tools Guardian from the WD site, booted it and it autmotically created an overlay for me. An overlay is an actual program that is put onto the BR and it allows full access to the drive.
     
  25. dorkultra

    dorkultra OT's resident crohns dude OT Supporter

    Joined:
    Oct 14, 2005
    Messages:
    22,753
    Likes Received:
    29
    Location:
    yinzer / nilbog, trollhio
    is that kind of like the old quantum drives, how you needed to run a program called qunlock because they would only show like 8mb?
     

Share This Page